Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Jantar – pravěké slunce na dlani

Křehký jantar, tedy prastará mineralizovaná pryskyřice jehličnanů, zlatě září a hřeje. Stáří jantarových „kamenů“ (nejedná se o minerál v pravém smyslu slova) bývá nejčastěji několik desítek milionů let, ale našel se i exemplář pocházející z prvohor. Unikátní jantar přináší paleontologům cenné informace o dobách dávno minulých, zatímco my ostatní jej obdivujeme pro krásný vzhled nebo přisuzované účinky. V jantaru se nám z dávných dob zachoval hmyz, peří, prehistoričtí živočichové a další inkluze. 

Mnoho podob jantaru

Jantar (nejčastěji žlutý, hnědý či červenohnědý, velmi raritně rudý) se nalézá po celém světě – i u nás, v Jihomoravském kraji a na Vysočině. Ten nejpopulárnější se hledá a těží na jižním pobřeží Baltu, kde se nachází jeho největší naleziště. Jantary mléčné bílé barvy jsou klenotníky velmi ceněny.
Známý je i jantar z Dominikánské republiky (zelený a modrý jantar). Jantar je ve skutečnosti žlutý, ale při nasvícení obyčejným světlem na černém pozadí změní zbarvení na modré až zelené. U modrého jantaru se rozžhavenou sopečnou lávou pryskyřice roztavila a znovu zkameněla. U zeleného jantaru se pryskyřice roztavila přímo v lesním požáru ve stromu při výbuchu sopky.

Kopál je vlastně mladý jantar. Je o několik miliónů let mladší. Tím se také liší jeho vlastnosti ve srovnání s baltským jantarem. Kopál je světlejší, měkčí, křehčí, snadněji se poškrábe. Indiánští šamani jej používali k vykuřování při obřadech. Jako vykuřovadlo se v surové formě používá dodnes.

Ilustrační foto jantaru z Dominikánské republiky a z Polska

Zajímavost: Největší nalezené jantary vážily okolo 10 kg a byly velké jako lidská hlava.

Znáte kyselinu jantarovou?

Kyselina jantarová, kterou v nejvyšším poměru obsahuje baltský jantar (až 8 %), je důležitou složkou pro správné fungování buněk živočichů i rostlin. Zmírňuje stres, zlepšuje buněčný metabolismus, posiluje imunitu a cévní soustavu a funguje jako antioxidant. Najdete ji v rostlinných šťávách (např. rajčata, brokolice, zelí, rebarbora), v houbách, řasách, zakysaných mléčných výrobcích, v tmavém chlebu, vínu či pivu, ale přidává se i jako bezpečná látka zvýrazňující kyselou chuť do průmyslově zpracovaných potravin.

Napodobeniny jantaru a jak je poznat

Pravé jantary se na rozdíl od syntetické pryskyřice plamenem nerozpouští. Jantar snadno hoří a příjemně pryskyřičně voní. Uměle vyrobená pryskyřice se u zdroje žáru začne škvařit a páchnout.

Dominikánské jantary jsou velmi žádané a vzácné, a tak došlo i na jejich imitace. Pokud má valounek jasné a neměnné modré či zelené zabarvení i na bílém pozadí, držíte v rukou nejspíše umělou napodobeninu či nabarvený jantar. Dalším trikem nekalých obchodníků je nasvícení indonéského kopálu nebo zeleného jantaru z Mexika UV světlem, aby napodobili výrazně cennější kámen.

Test pravosti jantaru se provádí ve slaném nasyceném roztoku, kdy jantar plave na hladině vody.
Jantar je velmi lehkýměkký kámen, který se snadno poškrábe.

U jantaru vzniká na povrchu statická elektřina, takže přitahuje drobné částečky prachu, kousky papíru, apod.

Jantar mohou poškodit (např. popraskáním) teplotní šoky, zejména jejich rychlé střídání (oheň, sauna, koncentrované sluneční paprsky, mráz apod.).

Jantar a medicína

Léčivou a antiseptickou moc jantaru znali již ve starověkém Egyptě – ale také věřili, že zašití jantarové destičky pod kůži pomáhá omládnout. O tisíciletí později (až do 20. století) se pak opravdové léky na bázi jantaru používaly při kataru (zánět sliznic) a syfilidě a své využití má kámen dodnes i v tradiční čínské medicíně. V moderní době se síla zkamenělé pryskyřice využívá hlavně v kosmetických přípravcích, mnohé maminky také věří, že jantarové korálky ulevují dětem od bolesti prořezávajících se zoubků.

Duchovní účinky jantaru

V jantaru se podle některých ukrývá hřejivá a světelná sluneční energie, která má očistnou moc. Jedná se o pozitivní kámen, který pomáhá harmonizovat tělo, uvolnit mysl a navrátit do života světlo.

Líbil se vám tento článek?

Přihlaste se k odběru novinek a neunikne vám žádná další zajímavost. Vychází 1x měsíčně.